Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kineziotaping

23. 10. 2016

 

KINEZIOTAPING

 

Kineziotaping vyvinul v 70. letech minulého století japonský lékař Kenzo Kase. Zkoumáním nalepovaných pružných pásek na kůži zjistil, že při sportovních výkonech dochází k menší úrazovosti a naopak přetížený svalový a kosterní systém je odlehčen. Dochází k normalizaci svalového napětí a zároveň ke zlepšení funkce krevního a lymfatického oběhu. Důslednou aplikací tejpů vytvořil techniku použitelnou nejen pro sportovce, ale také pro doléčení úrazů, regeneraci a rehabilitační činnost.

 

Specifickým nalepováním elastických pásek se pokožka zvlní a tím je podpořen krevní oběh i lymfatický systém. Prodlužuje se uvolnění svalů, účinek masáží a aktivují se ozdravné procesy.

 

Kinoziotaping je velice funkční při doléčení či udržení odblokovaného místa v uvolněném stavu. Užití kineziotapingu po úrazech výrazně urychluje léčení. Různými korekcemi odlehčují tejpy svalovou zátěž.

 

Nalepením kinesiotapu působíme pomocí jeho tahu na sval a podkoží. Dochází tak k reflexní reakci nervových vláken, cév a lymfatických drah. Kinesiotape v oblasti fyzioterapie dokáže tišit i dlouhotrvající bolest a přináší úlevu během akutních i chronických obtíží pohybového aparátuUvolňuje přetížené svaly a měkké tkáně a zároveň zvyšuje napětí oslabených tkání, čímž zvyšuje jejich výkonnost. Stimuluje lymfatický systém a tím snižuje otok měkkých tkání. Pomáhá při zánětlivých stavech pohybového aparátu. Využívá se v terapii dětí i dospělých. Oblíbený je v prevenci a terapii u sportovců pro podporu stability kloubů a podporu svalové koordinace.

Kinesiotaping funguje v podstatě na principu "neurofyziologie". Receptor (senzor) z kůže vede vzruch vzestupnými nervovými vlákny do centrálního nervového systému, tedy konkrétně do mozku a míchy. Zde dochází ke zpracování informace o předmětu nalepeného na kůži. Reflexně pak putuje vzruch z centrálního nervového systému přes sestupná vlákna motoneuronů. Motoneurony představují nervovové buňky v míše, které mají dlouhý neuron připojený na svalová vlákna. Pomocí vzruchu buď sníží nebo zvýší svalové napětí, čímž dochází ke korekci napětí bolestivého, přetíženého, zraněného svalu a šlachy.

 U lymfatické techniky kinesiotapu jde o princip, kdy receptor nese vzruch do centrálního nervového systému, odkud sestupná nervová vlákna vedou informaci. Jedná se vždy o tyto 3 druhy informací:

  • motorickou = sval se hýbe,
  • vegetativní = céva se otevře, aby sval dostal kyslík a živiny a
  • senzitivní = cítím, že je sval zatnutý.

V tomto případě je pro nás důležitá vegetativní informace, kdy dochází k uvolnění lymfatických uzlin a lymfatických cév. Lymfocyty, typy bílých krvinek s ochrannou imunitní funkcí, tak mohou následně zpracovat modřinu a zároveň snížit svalové napětízrychlit metabolismus tkáněsnížit otokzrychlit hojení poraněné tkáně a v důsledku toho snížit bolesti.

Barevné odlišení kinesiotapu nemá vliv na efekt terapie. Nejedná se ani o jakési rozdělení podle jejich vlastností. 
 

 

DRUHY TEJPŮ

 

Svalový tejp - zvyšuje trvalý průtok krve a uvolňuje svalové napětí.

 

Lymfatický tejp - celkově podporuje lymfatický systém a zamezuje opakované tvorbě lymfedémů. Zvýšením průtoku lymfy odvádí toxiny z povrchových tkání. Velmi vhodné je použití např. při doléčení distorze hlezna, onemocnění úponů šlach a všech možných namožení. Vynikajících výsledků se dosahuje při bolestech velkých kloubů.

 

Ligamentozní tejp - stabilizuje jednotlivé vazy

 

Korekční tejp - vyrovnává svalové dysbalance, koriguje nesprávné držení těla a ovlivňuje postavení končetin.

 

UPLATNĚNÍ KINEZIOTAPINGU

 

- při bolestech páteře, kloubů, šlach a svalů

- při sportu - prevence, akutní ošetření, doléčení

- prodlužuje účinky masáží

- vyrovnává nesprávné držení těla

- stabilizuje uvolněné blokády

- zlepšení průtoku krve a lymfy aktivuje ozdravné procesy

- po úrazech, při rekonvalescenci a rehabilitaci

 

DÉLKA TERAPIE A ŽIVOTNOST TEJPU

 

Tejp vydrží při správném nalepení a péči o něj na těle až 7 dní. Pro léčebný efekt je potřebné, aby tejp zůstal nalepen minimálně 4 dny, poté může být odstraněn, nejpozději tejp odstraníme večer, před další návštěvou u maséra, která by měla následovat do 10 dnů od nalepení tejpu. Délka terapie je 14 dní až 1 měsíc.

 

PÉČE O NALEPENÝ TEJP

 

Po nalepení je potřeba s tejpem zacházet velice šetrně - první půl hodinu je náchylný na poškození. Otejpovaný člověk by se neměl vystavit velkému výkyvu teplot, neměl by se opotit, např. sednout do rozpáleného auta. Tejp by neměl být vystavem velké zátěži, např. dřep, opakované ohýbání a natahování otejpovaného svalu. Tejp se nesmí prvních 24 hodin namočit. Po té se můžete s tejpy normálně sprchovat, můžete i na 1 hodinu do bazénu.  Je potřeba při vysušování dbát zvýšené pozornosti a vždy tejp vysušovat jemným pohybem od středu ke krajům a tlakem ručníku, nikoli třením jako okolní kůži. Případně se dá lehce vysušit fénem - vlažným vzduchem. Pamatujte na to, že velmi horký vzduch může zpéct lepidlo na tejpu.

 

PŘÍPRAVA PŘED TEJPOVÁNÍM

 

Pokožka musí být čistá, suchá, odmaštěná - s tím si poradí masér před samotným tejpováním a zbavena veškerého ochlupení - s tím si masér taky poradí, popřípadě si můžete místo, které chcete otejpovat , sami oholit.

 

ODSTRANĚNÍ TEJPU

 

Při odstranění je důležité myslet na to, že je tejp přilepen na kůži a může pokožku poškodit. Doporučuje se sprchovat teplou vodou a tejp pomalu srolovat a sledovat reakci pokožky.

 

Další možností je tejp promastit olejem a opět pomalu srolovat.

 

Nebo se použije odstraňovač tejpu - s tím vám pomůže masér.

 

 

Svalový tejp kombinovaný s ligamentozním - odstranění bolesti v bederní části páteře.

wp_20161023_19_17_38_pro.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Předchozí tejp doplněný korečním tejpem - slouží k vyrovnání vadného držení těla. 

wp_20161023_19_31_00_pro.jpg